Čokoládové řezy s třešněmi
150 g hořké čokolády,5 vajec,150 g másla,150 g cukru krupice,80 g hrubé mouky,tuk na plech
NÁPLŇ: 200 g bílé čokolády,400 g smetany na šlehání,1 lžíce vanilkového cukru,1 třešňový kompot.
NA OZDOBU:1 čokoládová poleva,kompotované třešně.
Čokoládu nastrouháme a rozpustíme ve vodní lázni.Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílku.Do mísy nakrájíme změklé máslo,přidáme cukr a utřeme na hladký krém,do kterého po částech vmícháme rozpuštěnou čokoládu.Po té za stálého míchání přidáváme střídavě žloutky a prosátou mouku.Nakonec vmícháme tuhý sníh s bílků.Vyšší plech vymažeme tukem,nalijeme do něj těsto na povrchu uhladíme.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180°C asi 30 minut.
Náplň: Bílou čokoládu rozlámeme na kousky a rozehřejeme ji,zalijeme smetanou a přidáme vanilkový cukr.Za stálého míchání směs povaříme a necháme vychladnout.Zchladlou hmotu vyšleháme na hustý krém.Upečený korpus vodorovně rozkrojíme.Spodní díl potřeme krémem,poklademe je vypeckovanými třešněmi a přiklopíme druhým dílem.Moučník přelijeme čokoládovou polevou a po ztuhnutí ozdobíme třešněmi.